2011 MAAK DE WOORDEN WAKKER

by • 27 december 2013 • ProjectenComments (0)2355

De Woorden zijn Wakker!
Vanaf oktober 2011 stonden de werkzaamheden van het kunstenaarsduo Genoveef Lukassen en Maarten van den Elzen grotendeels in het teken van ‘Maak de woorden Wakker in Palenstein’. Er werden dichtworkshops gegeven en er werd een groot plein beschilderd.

Op zaterdag 8 september 2012 opende wethouder Edo Haan tijdens de Dag van Palenstein de resultaten. “Je merkt dat activiteiten als ‘Maak de woorden Wakker’ de sociale cohesie bevorderen”, aldus de wethouder. Tijdens de opening werden gedichten voorgedragen door Edo Haan en een aantal participanten.

Genoveef Lukassen beschilderde het plein in samenwerking met de inwoners van de wijk en met vrijwilligers van het Participatiecentrum. “Je ziet een grote blauwe boom met een groene lucht en oranje aarde”, vertelt Lukassen. “Het ontwerp past bij de tendens van het project. Je ontdekt nieuwe dingen als je buiten de gebaande paden durft te treden.”

Op het plein zijn ook een aantal gedichten te zien die werden gemaakt door de inwoners van Palenstein. De resultaten van de dichtworkshops zijn bovendien te bewonderen op diverse kleurrijke borden bij de invalswegen van de wijk. De gedichten zullen in ieder geval tot eind 2013 in de wijk te zien zijn. Veel gedichten gaan over de wijk Palenstein. “Ook de individuele belevingen werden vaak beschreven”, vertelt Maarten van den Elzen. “Sommige gedichten zijn erg filosofisch, anderen luchtig of juist zwaarmoedig. Je ziet dat mensen verrast zijn over wat ze kunnen en er komt soms heel wat los. Er werd advies gegeven waar nodig en er ontstonden ook duo’s. We kregen tussen de workshops door veel e-mails en een enkeling was zelfs tot diep in de nacht aan het schrijven!”

Saamhorigheid
bevlogen tijd
nu zeker eigengereid
niet in de vergetelheid
Palenstein

balustrade zicht,
daar zit een kat, tweehoog,
muis in zijn vizier

Verschillende dichtstijlen
“Vorig jaar werden we benaderd door Stichting Terra Art Projects”, aldus Van den Elzen. “Zij vroegen ons een laagdrempelig community art project te ontwikkelen, gericht op taal en de veranderende wijk. Dit werd ‘Maak de Woorden wakker’. De participanten kregen eerst een introductie. Hierna mochten zij vrij dichten of werken met specifieke dichtstijlen, zoals ‘elfjes’. Dit zijn gedichten met in totaal elf woorden. Er werden ook veel haiku’s gemaakt, een dichtstijl die zijn oorsprong vindt in Japan. “Een haiku heeft in totaal zeventien lettergrepen en gaat over de natuur”, vertelt Lukassen. “Het is een simpele manier om leuk te dichten. We werkten met zeer diverse groepen. Sommigen schreven in hun moedertaal of in oorspronkelijke geschriften.”
Het duo hoopt dat de participanten verder zullen gaan met het maken van gedichten. “Dichten geeft je de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan en op een andere manier te kijken naar de dingen om je heen. Pak een pen en papier en ga aan de slag!”

Kunst in de wijk
Maarten van den Elzen is dichter en Genoveef Lukassen beeldend kunstenaar. Ze zijn eigenaar van een uitgeverij (www.hoenderbosch.nl) en hebben al heel wat kunstprojecten op hun naam staan. Ook live performances komen voor, zoals tijdens de festivals Lowlands en de Parade.

Reacties zijn gesloten