Lezingen en Workshops

by • 19 september 2016 • Art Experience 2016Comments (0)2129

Bijzondere Kunstfoyers

Tijdens de ART EXPERIENCE vinden er een aantal interessante lezingen plaats in het TERRATORIUM. De lezingen vinden plaats op vrijdag om 16.00 uur en zijn gratis bij te wonen. Adres: Dorpsstraat 12, Zoetermeer.

7 oktober: Kunstkijken – Visual Thinking Strategies
Verolique Jacobse vertelt over een bijzondere manier van kunstkijken, Visual Thinking Strategies. Deze ervaren docent volgde in 2015 een course coaching VTS in New York, en is nu gecertificeerd trainer.

Foto’s: Fati Daut

14 oktober: Plastic Soup Foundation
Michiel Roscam Abbing is politicoloog en zet zich sinds 2011 in voor de strijd tegen de plastic soep, onder andere door berichten te publiceren over de nadelen van plastic in zee. Zijn lezing sluit aan op de expositie ‘Hof van (H)eden’, van Ellen Vermeulen. Je kunt deze expositie vóór aanvang (15.15 uur) van de lezing kosteloos bekijken in het Stadsmuseum (Dorpsstraat 7, schuin tegenover het TERRATORIUM).

Foto’s: Petrie Comans

21 oktober: Artist in residence verblijf Marijke Wijgerinck
Vrijdag 21 oktober om 16 uur zal de Zoetermeerse kunstenaar Marijke Wijgerinck in het TERRATORIUM, Dorpsstraat 12, een presentatie geven over haar verblijf als Artist-in-residence in Studio Kura Art, Fukuoka in Japan. Zij werkte daar deze zomer. Waarom juist Japan? Wat dacht zij aan te treffen? Enerzijds een geordende, gedisciplineerde en moderne samenleving, anderzijds een ons vreemd ondoorzichtig land van shōjo-meisjes, manga, ooglidcorrecties, knikken en buigen, Zen. De uitdaging is hoe je daartoe te verhouden. Ver van de eigen omgeving in een ander landschap. Wat pik je op, wat neem je mee en wat doen al die indrukken met je werk?
Op 21 oktober vertelt Marijke over deze werkperiode.

Foto’s: Nelly Smits


Workshops Urban Art Studio

Iedere zaterdag en zondag tussen 14.00 en 15.00 worden er in de Urban Art Studio workshops gegeven, afwisselend Street art mixed thema schilderen of stencil graffiti.
Kijk op de facebookpagina voor de actuele programmering. Kosten afhankelijk van thema

Foto’s: Nelly Smits


Workshops in het kader van project Mutual Art Inspiration
Tijdens de workshop ‘Ontdek je talent’, op woensdag 5 en 12 oktober van 13.30-16.00 uur, leren kinderen van 8-12 jaar schilderen onder leiding van twee Afrikaanse meesters uit Nigeria.
(Locatie: parochieel centrum ‘de Kapelaan, Nicolaasplein 2, kosten E4,-).

Foto’s: Xandra Lapperre

Op zondag 9 oktober van 13.30-17.00 uur krijgen volwassenen tijdens ‘De meester inspireert’, les van Joshua Nduka Nmesirionye en Wallace Davies Ejoh uit Nigeria. Bij deze workshop wordt uitgegaan van uw eigen stijl, techniek en materiaal. Hier worden diverse technieken en texturen op doek aan toegevoegd. Locatie: parochieel centrum ‘de Kapelaan’, Nicolaasplein 2 (kosten: geen. U neemt uw eigen materiaal, gereedschap (eventueel schildersezel) mee).

Het is niet nodig om je aan te melden voor de workshops

Foto’s: Nelly Smits

Lezing in het kader van project Mutual Art Inspiration  ‘Dialoog door beelden’
Op dinsdag 25 oktober verzorgen de filosofen Renate Schepen en Henk Haenen van 19.30-22.00 uur op toegankelijke en interactieve wijze een lezing over het gelijkwaardige samenwerkingsproces tussen de kunstenaars uit Zoetermeer en Nigeria (locatie, de Kapelaan). Renate schreef met filosoof Heinz Kimmerle (1930 -2016) het boek ‘Filosofie van het verstaan, een dialoog’, waarin ze interculturele dialogen relateren aan verstaansprocessen in steden met een grote culturele diversiteit. Wat gebeurt er tijdens deze interculturele dialogen, wat vertellen ze elkaar en de toeschouwers en welke inzichten kunnen we daardoor krijgen? Zijn er overeenkomsten tussen kunst en filosofie?

Henk Haenen gaat als historicus en filosoof op deze vragen in aan de hand van een paar aanwezige kunstwerken. Hij legt een link met de visie van de Afrikaanse wijsgeer Tierno Bokar (Mali). Ook de relatie tot muziek en dans – zo intens met Afrikaanse culturele contexten verbonden – wordt bij dit geheel betrokken. Henk schreef, geïnspireerd door Heinz Kimmerle, verschillende boeken over Afrikaanse filosofie. Zijn laatste publicatie was ‘Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening’ (Uitgeverij Damon 2016).


Meet en Greet Ellen Vermeulen – Hof van (H)eden
Stadsmuseum | Dorpsstraat 7
zondag 2 en zaterdag 22 oktober 13.00 – 17.00 uur

Reacties zijn gesloten