Nieuwbouw

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de voortgang van de ontwikkeling van het voormalige pand van Kwik Fit tot ‘Franx’ . We plaatsen regelmatig updates, dus zet deze pagina bij je favorieten!

Officiële kick off van…. Franx!

Foto’s: Petrie Coomans

We konden 2018 niet mooier afsluiten dan met het feestje op maandagochtend 17 december! Vrijwilligers, fans, kunstenaars en vele andere enthousiaste betrokkenen waren die dag aanwezig om het startsein te vieren van de verbouwing van de nieuwe locatie. Wethouder Robin Paalvast greep de sloophamer en verrichtte met het omslaan van het eerste muurtje de openingshandeling.

De komende tijd zal SKN Bouw de leiding nemen in deze grootschalige renovatie. Op de begane grond zullen een grote showroom en een galerij voor het presenteren en verkopen van kunst worden gerealiseerd, vier werkplaatsen voor makers, eigentijdse horeca en een shop. De eerste en tweede verdieping van de woning worden kantoorruimten. Deze ruimtes worden verbouwd door het vrijwillige bouwteam van TERRA. Als alles volgens plan verloopt, dan zal de eerste expositie plaatsvinden in januari 2020.

Nieuwe naam
Met het betrekken van de nieuwe locatie (begin 2020), zal TERRA ook van naam gaan veranderen. Zowel de locatie als de organisatie gaan verder onder de naam… Franx!

Waarom Franx?
Het is eigenlijk heel simpel. Franx is een moderne, pakkende naam die óók nog eens de historie van het pand eert. Het pand werd, zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen lezen, in 1923 gebouwd door garagehouder Dirk Franx (in samenwerking met zijn zwager Piet van Herwijnen). Dirk Franx had een passie voor techniek en was een creatieve duizendpoot. Hij ontwierp en bouwde een van de eerste zweefvliegtuigen, een bietenrooimachine en de ijsslee (die als kunstwerk te zien is in het Dobbepark). Een inspirerend persoon dus, van wie we de naam graag adopteren!

Franx heeft dus een lokale lading (verhaal) wat we kunnen blijven vertellen en wat (zeker de Zoetermeerders) zal aanspreken. Daarnaast is ‘Franx’ op zichzelf, als naam, sterk genoeg om zonder deze lading (inter)nationaal mee te communiceren.

Vanaf maart zal de tussenverdieping van het TERRATORIUM worden ingericht met informatie over de nieuwe locatie. Hier kun je de vorderingen volgen en jouw mening of suggesties achterlaten. Ook kun je alvast wat voorbeelden bekijken (en bespreken) van wat de shop bij Franx te bieden zal hebben. Waar word je enthousiast van? Wat zou je nog meer willen zien? Natuurlijk willen we ook graag horen wat je van de plannen vindt. Laat je reactie achter of praat erover met een van de aanwezige galeriemedewerkers!

Fun (building) Facts
SKN Bouw zal de nieuwe locatie gaan verbouwen. Maar voordat zij van start gaan, was er ook al een ‘klein klusje’ voor het vrijwillige bouwteam. In de voormalige Kwik-Fit garage was namelijk een systeemplafond aangebracht. Dit, terwijl het oorspronkelijke hoge plafond met zijn houten spanten en lichtstraten juist zo perfect past in het nieuwe ontwerp van architect Peter Heuzinkveld. Het plafond werd dus na behoorlijk wat inspanning van het bouwteam weer zichtbaar. De lichtstraat zit nog even verborgen onder het hout. Deze zal later worden ‘onthuld’.

Start verbouwing nieuwe locatie

26.11.2018

Terra Art Projects heeft in de feestmaand december ook wat te vieren. De omgevingsvergunning van de Vlamingstraat is onherroepelijk vastgesteld. Dat betekent dat het voormalige pand van de Kwik Fit nu echt beschikbaar komt als kunstlocatie met (dag)horeca! Ook is het verbouwingsbudget door de gemeente goedgekeurd, wat betekent dat er ook op financieel gebied geen obstakels meer zijn. De verbouwing kan dus op korte termijn van start gaan!

Natuurlijk zal deze verbouwing de nodige tijd in beslag gaan nemen. Er moet veel gebeuren aan het pand. De aannemer zal de grootste rol gaan spelen in deze verbouwing, maar ook TERRA zal (met een vrijwillig bouwteam) participeren. Dit is onze bijdrage om het geheel financieel rond te krijgen. Als alles voorspoedig verloopt, zal de eerste expositie te zien zijn in januari 2020!

Bezwaarprocedure

In juni 2018 werd de omgevingsvergunning verleend en wachtten we de bezwarenprocedure van 30 dagen af. Er waren 3 aannemersbedrijven aangeschreven voor de zogenaamde offerteaanvraag. Voor de aanbestedingsprocedure staat 76 dagen.

Er werd 1 bezwaar op de omgevingsvergunning van de verbouwing Vlamingstraat 1-3 bij de gemeente ingediend. Op 5 september heeft de hoorzitting van de commissie bezwaarschriften plaats gevonden. Het bezwaar werd ongegrond verklaard. Er kwam geen hoger beroep waardoor de vergunning in november 2018 onherroepelijk is vastgesteld.

Fotoreportage Richard Jetten

Het hele bouwproces van de Kwik-Fit en de bovenwoning wordt door Richard Jetten (vrijwillige fotograaf van TERRA) vastgelegd in een fotorapportage. Bij deze beelden van de huidige situatie, april 2018.

Nu al vertraging…

In maart 2018 vernamen we dat de verhuizing naar de Kwik-Fit locatie 8 weken vertraging op zal lopen. Er zal namelijk 4 weken lang een archeologisch bodemonderzoek plaats moeten vinden, waarna er 4 weken oponthoud volgt vanwege asbest onderzoek in de grond.

Terra Art Projects verhuist definitief naar locatie Kwik-Fit

Dinsdag 16 januari 2018 heeft het college van Burgemeester en Wethouders definitief ingestemd met de vestiging van Terra Art Projects in het nieuwe Centrum voor Beeldende Kunst aan de Vlamingstraat (De verbouwing was voor die tijd al wel goedgekeurd, maar het was nog onzeker of de organisatie in zijn huidige vorm daar zijn intrek kon nemen). De voormalige Kwik-Fit garage wordt verbouwd volgens de plannen die TERRA eerder gemaakt en gepresenteerd heeft. De verhuizing biedt TERRA de mogelijkheid om een uitgebreider en gevarieerder aanbod aan beeldende kunst te presenteren. Na vijf jaar (mooie) exposities op vijftig vierkante meter te hebben georganiseerd is dat iets waar TERRA zich bijzonder op verheugt! We houden u uiteraard op de hoogte van de voortgang.

Kick-off meeting 18 mei 2017

Schetsplannen

Verhuisplannen

In december 2016 stemde de Zoetermeerse gemeenteraad in met het plan van Stichting Terra Art Projects om de voormalige locatie van de Kwik Fit te verbouwen tot een centrum voor beeldende kunst. De instemming met de plannen, betekent dat er letterlijk en figuurlijk meer ruimte zal ontstaan voor het maken, presenteren en onder de aandacht brengen van (Zoetermeerse) beeldende kunst. De raad geeft hiermee het signaal af dat ook zij het ontwikkelen en verankeren van een inspirerend en innovatief kunstklimaat in Zoetermeer serieus neemt! Medio 2018 wordt gestart met de verbouwing van de locatie. Het concept verbouwvoorstel vind je verderop op deze pagina.

TERRA is uiteraard trots om onderdeel te zijn van de ontwikkelingen. Al ruim twintig jaar houden we ons bezig met beeldende kunst. In die tijd ontwikkelde TERRA zich van een kunstenaarsvereniging, naar een stichting met een brede kennis van de (Zoetermeerse) beeldende kunst, op locatie én in de openbare ruimte. Met exposities, manifestaties en festivals maken we kunst toegankelijk voor een breed publiek. We gaan verbindingen aan met de maatschappij, het bedrijfsleven en de stadsontwikkeling. Ook denken we graag mee over (de culturele) zaken die de stad en haar bewoners aangaan.

De verwachting is dat de locatie in het laatste kwartaal van 2019 klaar zal zijn voor gebruik. In aanloop naar de ingebruikname, zal er uitgebreid inhoudelijk onderzoek worden gedaan. Aanbod en takenpakket van de ‘Kunstplaats’, worden onder andere gericht op de uitvoering van de visie beeldende kunst, die de gemeente momenteel aan het ontwikkelen is. Mogelijk zullen er taken van de gemeente verschuiven van het Stadhuis naar de ‘Kunstplaats’ (denk bijvoorbeeld aan zaken rondom kunst in de openbare ruimte). Ook worden de culturele (en maatschappelijke) samenwerkingsverbanden geïntensiveerd. In de lijn van deze ontwikkelingen, ontstaat de uitdaging om een organisatie voor de ‘Kunstplaats’ samen te stellen die zowel functioneel als creatief én ondernemend is!

Wat de ‘Kunstplaats’ in ieder geval niet wordt, is elitair. Het gebouw krijgt een uitnodigend karakter en het aanbod is gericht op iedere kunstmaker en kunstkijker. Het programma wordt dynamisch, interactief, professioneel en afwisselend, en vindt zijn kwaliteit in de bundeling van krachten. Goede ideeën krijgen de ruimte, of ze nou van ‘de organisatie’, of uit ‘het veld’ komen!    

Reacties zijn gesloten