MUTUAL ART INSPIRATION

by • 4 april 2016 • Exposities, ProjectenComments (0)2195

 

 

INSPIRATIE VOORBIJ DE STADSGRENZEN

Foto’s: Kasper van Alphen

 

Zoetermeer is in een kleine 40 jaar uitgegroeid van een gemeente met een dorps karakter tot een volwassen stad met ruim 120.000 inwoners. In de loop van die jaren heeft de stad vele ‘nieuwkomers’ ontvangen, die hun wortels elders hebben en zich settelen in Zoetermeer. Inwoners die zich thuis voelen, maar ook (tijdelijk) weer uitvliegen.

Zo ook Fiona van Alphen-Alwayn, een Zoetermeerse die in Nigeria heeft gewoond. Zij kwam in contact met een groep beeldend kunstenaars die zich – elk op persoonlijke wijze – verbonden voelen met het continent Afrika. De groep wilde zich laten inspireren door werk van Nigeriaanse kunstenaars om zo het eigen werk een nieuw impuls te geven. Daartegenover hoopten zij dat hun werk ook een inspiratiebron kon vormen voor de Nigeriaanse kunstenaars.

Het afgelopen jaar vonden er diverse (digitale) inspiratieworkshops plaats tussen kunstenaars uit Zoetermeer en Lagos. De expositie Mutual Art Inspiration, die tijdens de ART EXPERIENCE in oktober in de Kapelaan te zien is, toont de resultaten van dit intensieve, inspirerende uitwisselingsproject.

Tijdens de expositieperiode zijn de Nigeriaanse kunstenaars een aantal weken in Nederland.
De deelnemende kunstenaars zijn: Wallace Davies Ejoh (Nigeria), Joshua Nmesirionye (Nigeria), Fiona van Alphen – Alwayn, Hetty Arens, Birgit Boogaard, Marjon Cordes, Sylvia Essenberg, Verolique Jacobse, Friederike Kimmerle, Xandra Lapperre, Wonny Stuger en Lilian Wessels.

Bijzondere workshops
Tijdens de expositieperiode geven de Nigeriaanse kunstenaars workshops voor jong en oud.

Tijdens de workshop ‘Ontdek je talent’, op woensdag 5 en 12 oktober van 13.30-16.00 uur, leren kinderen van 8-12 jaar schilderen onder leiding van twee Afrikaanse meesters uit Nigeria. (Locatie: parochieel centrum ‘de Kapelaan, Nicolaasplein 2, kosten E4,-).

Op zondag 9 oktober van 13.30-17.00 uur krijgen volwassenen tijdens ‘De meester inspireert’, les van Joshua Nduka Nmesirionye en Wallace Davies Ejoh uit Nigeria. Bij deze workshop wordt uitgegaan van uw eigen stijl, techniek en materiaal. Hier worden diverse technieken en texturen op doek aan toegevoegd. Locatie: parochieel centrum ‘de Kapelaan’, Nicolaasplein 2 (kosten: geen. U neemt uw eigen materiaal, gereedschap (eventueel schildersezel) mee).

Het is niet nodig om je aan te melden voor de workshops

Open atelier
Op zaterdag 8 oktober is er ‘Open Atelier’ in de Kapelaan. Hier kun je de Nederlandse en Nigeriaanse kunstenaars ‘live’ aan het werk zien!

Lezing ‘Dialoog door beelden’
Op dinsdag 25 oktober verzorgt Filosofe Renate Schepen van 19.30-22.00 uur op toegankelijke en interactieve wijze een lezing over het gelijkwaardige samenwerkingsproces tussen de kustenaars uit Zoetermeer en Nigera (locatie, de Kapelaan). Zij schreef met filosoof Heinz Kimmerle (1930 -2016) het boek ‘Filosofie van het verstaan, een dialoog’, waarin ze interculturele dialoog relateren aan verstaansprocessen in steden met een grote culturele diversiteit. Wat gebeurt er tijdens deze interculturele dialoog, wat vertellen ze elkaar en de toeschouwers en welke inzichten kunnen we daardoor krijgen?
Zijn er overeenkomsten tussen kunst en filosofie?

Wil je meer weten over het project? Like dan de Facebookpagina: www.facebook.com/mutualartinspiration

Download hier de catalogus met een overzicht van de werken

Reacties zijn gesloten